TÜPRAG Altın Madenlerine Teknik Gezi Düzenlendi
28-29 Mayıs 2022 tarihlerinde Tüprag Metal Madencilik San. ve Tic. A.Ş.’nin işlettiği Uşak-Kışladağ ve İzmir-Efemçukuru altın maden yataklarına bölümümüz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Mustafa KAHRAMAN nezaretinde teknik gezi düzenlendi.
Maden Mühendisliği Bölümü 2. Sınıf öğrencilerinden 38 öğrencinin ve bölümümüz öğretim elemanlarından Arş. Gör. Ömer İMİR ve Arş. Gör. Samed BOZDOĞAN’ın katılımıyla gerçekleşen teknik gezi kapsamında Türkiye’nin önemli altın maden yataklarından olan Uşak-Kışladağ Açık Maden Ocağı ve İzmir-Efemçukuru Yer Altı Maden İşletmeleri yerinde incelendi.
Teknik gezi kapsamında, ilk olarak 28 Mayıs 2022 tarihinde Uşak-Kışladağ’da bulunan açık ocak altın işletmesinde üretim yöntemleri yakından incelendi ve işletme hakkında detaylı bilgi alındı.
Daha sonra 29 Mayıs 2022 tarihinde İzmir-Efemçukuru’nda bulunan yeraltı altın ocağı ziyaret edilerek üretim yöntemleri yerinde incelendi. Yeraltına girilmeden önce iş sağlığı ve güvenliğine yönelik ve işletme hakkında gerekli bilgiler alındı. Daha sonra mühendisler öncülüğünde yeraltına girilerek üretim prensipleri detaylı olarak yerinde incelendi.
Tüm bu ziyaretler boyunca bizleri yalnız bırakmayan ve yardımlarını esirgemeyen TÜPRAG personeline ve mühendislerine teşekkür ederiz.
Madencilik, yeraltı kaynaklarının (metalik cevher, kömür ve endüstriyel hammaddeler) değişik yöntemlerle aranması, araştırılması ve ekonomi, çevre ve emniyet kurallarına uygun olarak yer kabuğundan çıkarılarak insanlığın kullanımına sunulması ile ilgili teknik ve yöntemleri uygulama işi olarak tanımlanır. Medeniyetin gelişmesini sağlayan Dünya’nın en eski ve saygın mesleklerinden birisidir. Dolayısı ile Maden Mühendisliği, doğal kaynakların değişik yöntemlerle üretimi-kazısı-tahkimi-havalandırması-nakliyatı-zenginleştirilmesi, yerkabuğunda oluşturulan değişik yeraltı ve yeryüzü yapılarının tasarımı-planlanması ve benzeri süreçleri de kapsamaktadır.
Bölümümüzün Vizyonu, uluslararası ölçekte en başarılı Maden Mühendisliği Bölümleri ile aynı düzeyde eğitim veren bir kurum olmayı sürdürerek; yeraltı kaynaklarının ekonomik, çevreye duyarlı bir şekilde üretimi ve değerlendirilmesi için yeni teknolojileri uygulayan ve bunların gelişmesine yönelik girişimlerde bulunan, yurtiçi ve yurtdışı madencilik endüstrisinde aktif rol alabilecek, etik değerlere bağlı Maden Mühendisleri yetiştirmektir. Mezunlarımıza “Maden Mühendisi Lisans Diploması” verilmektedir.
Türkiye’deki ilk Maden Mühendisliği eğitimi, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde 1953 yılında bölümümüzde başlamıştır. Bu tarihten beri bölümümüz, çok sayıda maden mühendisi yetiştirmiş ve çeşitli uzmanlık alanları geliştirerek mezunlarına çok değişik iş alanları sağlamıştır ve sağlamaya devam etmektedir.