imkanlar
Tem 2016
Ülkemizde Bir İlk : Afgan Maden Mühendislerine İki Aylık Eğitim Projesi

Afganistan 2,5 trilyon dolarlık yeraltı kaynakları ile başta Lityum, Altın olmak üzere dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Ancak savaş yüzünden madencilik faaliyetleri başlayamadı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü (Dünya Sıralamasında 60.)   ve Almanya’nın Freiberg Üniversitesi  (Dünya’da 26. Sırada) Yerbilimleri ve Madencilik Bölümü arasındaki işbirliği ile, Alman Uluslararası İşbirliği Kuruluşu GIZ sponsorluğunda ve Afganistan Madencilik, Petrol Bakanlığı’nın desteği ile  Afgan Madencilik uzmanlarına iki ay eğitim verilecektir. Ayrıca ülkemizde 10 farklı maden işletmesini içeren üç adet teknik gezi gerçekleşecektir.

Türkiye’de bir ilk olan bu eğitim açılış toplantısı 11 Temmuz 2016, Pazartesi  Saat  12..30 – 13.30 arasında, İTÜ Maden Fakültesi, İhsan Ketin Konferans Salonu, Maslak Yerleşkesi, Maslak -  İSTANBUL’da gerçekleşti. Sırası ile aşağıdaki konuşmacılar katıldı.

PROF. DR. ORHAN KURAL, İTÜ Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı, Prof. Dr. CARSTEN DREBENSTEDT, Freiberg Üniversitesi Açık Ocak Madenciliği Bölüm Başkanı PROF. DR. FATMA ARSLAN, İTÜ Maden Fakültesi Dekanı, PROF. DR. MEHMET KARACA,  İTÜ Rektörü, Arnim FISCHER, GIZ  Temsilcisi, Khalid  GHAFARI, Afganistan İstanbul Başkonsolos Vekili , BOSTAN ALİ  JAHEED, Afgan Madencilik Uzmanları Temsilcisi

İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.

Prof. Dr. Orhan Kural

İTÜ Maden Mühendisliği Bölüm ve  Anabilim Dalı Başkanı

Benin Cumhuriyeti Fahri Başkonsolosu

Vanuatu  Cumhuriyeti Fahri Konsolos Yrd.

Sarıay Derneği Başkanı

Türkiye Gezginler Kulübü Kurucu Başkanı